Oeter, oeter, oeter … Vespa is de scooter!
De afgelopen 70 jaar is Vespa uitgegroeid tot een ijzersterke merknaam. Vanaf 1946 rolden de eerste Vespa’s uit de fabriek in Pontedera, Italië. De jaren daarop waren erg succesvol en staan symbool voor de wederopbouw van Italië.
De Vespa mythe
De modellen van toen staan nog bij vele Vespa-fans in het geheugen geschrift. Vespa zorgde voor een economische boost in Italië na de Tweede Wereldoorlog en diende voor mensen als een transportmiddel dat ‘betaalbaar’ was. De jaren daaropvolgend werden er talloze modellen gemaakt en het bedrijf groeide uit tot een iconisch merk. Zo zijn er in Nederland vele ‘Vespa-clubs’.
Tegenwoordig zie je niet alleen maar het stereotype Vespa-rijder. Er zijn talloze nieuwe soorten groepen Vespa-gebruikers bij gekomen. Voorbeelden hiervan zijn: De hangjongeren en ‘het Gooische meisje’. Hieronder neem ik je mee in de wereld van enkele soorten gebruikers van de Vespa.
De ‘Gooische Vespa’
Iedereen kent het stereotype van het ‘Gooische meisje’ wel. Je zal al wellicht denken aan: Rijke ouders, hockey, luxe en … natuurlijk een Vespa voor de zestiende verjaardag (die uiteraard wordt betaald door papa en mama).
Vespa scooters en hangjongeren
Vespa stond altijd bekend als een merk waar vooral op gereden werd door de mensen uit de ‘betere milieus’. Nu zie je ook hangjongeren rijden op Vespa’s. Of kun je het wel rijden noemen…? Het is eerder scheuren door de stad met hun ‘matties’, ook wel vrienden genoemd voor de ‘niet-coole’ mensen onder ons.
Natuurlijk zijn er ook jongeren die netjes rijden, maar zijn vallen nou eenmaal minder op.
De bontkraag-scooterrijder
Niet alleen ‘de rijken’ dragen een bontkraag. Veel jongeren zie je er ook steeds vaker mee rondlopen. Het is een generatie die begon op te komen in 2011. Zo is er zelfs een forum op internet dat uitlaat over deze generatie scooterrijders. Onderwerpen die besproken worden zijn onder andere: De ‘grote zonnebril’, de Vespa wederom, de Blackberry, UGG’s en dus de bontkraag. Op het forum lees je veel berichten van mensen die deze generatie belachelijk maken. Men noemt noemt zulke mensen ook wel ‘tokkies’, oftewel ordinair en goedkoop.
De ‘Vespa-regio’ Amsterdam-Zuid
De Vespa is in Amsterdam-Zuid een veel voorkomend vervoersmiddel. Mede dankzij de hoge parkeerkosten in Amsterdam is de Vespa bij uitstek snel en handig. Vaak genoeg zie je dan ook kiekjes op Instagram voorbij komen waarop je BN’ers ziet met hun Vespa. Wie hier een Vespa bezit is eigenlijk een retorische vraag. Niet alleen jongeren zie je op hun Vespa, maar ook bezitten ouders er steeds vaker een.
Vespa’s en ouderen
Sommige ouderen zijn slecht ter been, maar willen toch in het weekend even lekker over de markt struinen of een bezoek brengen aan hun kleinkinderen. Steeds vaker zie je opa en oma dan ook samen op de scooter.
Herken jij je in een van deze soorten gebruikers en heb je altijd al een Vespa gewild? Maak dan een vrijblijvend testritje op jouw favoriete Vespa bij Huisman Leiden.